Mobily zabíjejí více lidí než cigarety

01.09.2008 12:04

Přední britští výzkumníci říkají, že mobilní telefony jsou nebezpečnější než dehet z kouření cigaret. Někteří se smějí, jiní ale potvrzují.

Doktor Vini Khurana, přední britský neurochirurg a vědec, se v poslední době snaží upoutat pozornost lidí na nové potenciálně hrozící nebezpečí – přímé spojení mezi mobilními telefony a různými onemocněními. O těchto dopadech na lidské zdraví publikovat doktor Khurana již více než 30 článků, dalších přes 100 článků se věnovalo konkrétní spojitosti mezi mobilními telefony a rakovinou. Jeho poslední výzkum se týká opět mobilních telefonů, které tentokráte označuje za viníky určitého procenta nádorových onemocnění hlavy.

Výroky doktora Khurana jsou někdy pro průmysl mobilních telefonů pěkně hořkým soustem, což dobře ilustruje i výrok: „Mobilní telefony mohou mít daleko větší následky na lidském zdraví než azbest dehet z cigaret“.

Na světě používají mobilní telefony téměř 3 miliardy lidí, což je ve srovnání s 1 miliardou kuřáků poměrně veselé číslo. Vezmeme-li navíc v úvahu, že na následky kouření zemře ročně asi 5 miliónů lidí, pak pokud bychom pracovali se stejnou úmrtností v případě používání mobilních telefonů, dostaneme se na číslo, které zahrnuje populaci Česka a Slovenska dohromady! A to vše za pouhý rok.

Podle doktora je nezbytný zásah vlády, ale odmítá se podílet na odhadování možných opatření. Průmysl mobilních telefonů se těmto studiím vysmívá a výsledky nové práce zlehčuje.

Vše až nápadně připomíná scénáře katastrofických filmů, kde jedinci upozorňující na nebezpečí jsou ignorování a mocné průmyslové společnosti dělají vše, aby nepřišly o svůj byznys.

Některé organizace promlouvají ve prospěch mobilních telefonů. Není prý žádný jasný důkaz o tom, že telefony nádory opravdu způsobují. Jiné ale naopak bijí na poplach. U.S. Medical Journal ve své studii prohlašuje, že užívání mobilního telefonu způsobuje až 50% zvýšení pravděpodobnosti vzniku mozkového nádoru.

Již v 80. letech vědci varovali před možným vznikem nádorů mozku vlivem využívání mobilních telefonů. Tehdy byly ovšem telefony podobné vojenským vysílačkám a malé mobilní telefony, které si přiložíme k hlavě, známe teprve od devadesátých let. Wi-Fi je další technologií, která ovlivňuje mozek člověka podobným způsobem jako mobilní telefony.

Dopady silného elektromagnetického záření na lidské zdraví jsou jisté, nikdo ovšem neví jak velké. Bude v budoucích desetiletích umírat ročně na nádory a jiné formy rakoviny více lidí než kvůli cigaretám a AIDS dohromady?

Kontakt

Harmonia Universalis o.s.

honza.harmonia@email.cz

Vlárská 1459/21
104 00 Praha 10 - Uhříněves

+420 222 767 969
+420 604 240 951
+420 603 549 636

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si web zdarma!Webnode