Zahubí nás práce a informace?

01.09.2008 10:24

Kdo si dá občas klapky na oči i uši a odmítne přijmout miliontou prvou informaci, dobře udělá. Přinejmenším svému tělu a duši. Ani AIDS, ani dopravní nehody, ani dennodenní násilí –nic z toho nebude mít jinak za dvacet na svědomí tolik lidí v produktivním věku, vyřazených z práce, jako duševní a nervové poruchy.

Jeden z deseti lidí vykonávajících du
ševní profesi trpí depresí, úzkostí, stresem a syndromem vyhoření (který je možné popsat jako pocit, že nic už nemá smysl). Data pocházejí z Británie, Spojených států, Německa, Finska a Polska a ačkoliv v českých podmínkách stejná studie není k mání, můžeme se klidně spolehnout na to, že jsme na tom ještě hůř.

A
že se toho na naši hlavu valí hodně: nadbytek informací pramenící z technického pokroku, rychlost globalizace, přepracování, nereálné termíny, neadekvátní péče o děti, na které prostě není čas, navíc kvůli pracovnímu místu, které není do budoucna tak jako tak jisté.

Ekonomika 90.let se rychle rozvíjí a globalizace, co
ž značně mění pracovní situaci mnoha lidí. Na jednu stranu kladně: práce není tak monotónní, lidé jsou samostatnější a odpovědnější při rozhodování – na druhou stranu 40 (v USA) až 50 lidí (ve Finsku) pociťuje výkon svého povolání jako stresující. „Zdravotní problémy související s pracovní zátěží známe už dlouho, mění se však jejich příčiny a četnost. Ve studii provedené v Německu bylo zjištěno, že ubývá fyzikálních stresorů, jako jsou například úrazy, nadměrné horko, chlad, hluk či průvan, a naopak přibývá příčin z oblasti duševní, jako jsou časové limity, nadměrná psychická zátěž, opakované restrukturalizace společnosti.“

Kdy
ž se to pak všechno sečte, tak náklady na léčení duševních problémů spolu s hospodářskými ztrátami se například ve Spojených státech odhadují na 44 miliard dolarů ročně. Za totéž období se promešká 200 milionů pracovních dní.

Tohle u
ž nenechalo klidnými ani zaměstnavatele, kteří si dobře všimli, že výkonnost jejich zaměstnanců souvisí krom jiného též s jejich duševním zdravím. „Udává se, že 40 až 60 procent amerických pracovišť s více než 50 zaměstnanci poskytuje programy zaměřené na zvládání stresových situací: různé relaxační techniky, hraní rolí, nácvik zvyšování sebevědomí ... Jistě praxe hodná okoukání.

Jiná rada, toti
ž prostě vypnout a zpomalit tempo, se zřejmě mine účinkem. Přinejmenším do doby, dokud lidé obecně musí více pracovat, aby toho pak mohli více konzumovat.

p
řevzato: www.idnes.cz


 


 


 

Kontakt

Harmonia Universalis o.s.

honza.harmonia@email.cz

Vlárská 1459/21
104 00 Praha 10 - Uhříněves

+420 222 767 969
+420 604 240 951
+420 603 549 636

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode